Címlap

Hírek

Jó példa

csapatmunka kell a kistérségi programok megvalósításához

z Új Széchenyi Tervben meghirdetett „Biztos kezdet, biztos jövő!” pályázat kapcsán megrendezett kerekasztal-beszélgetésen vett részt Kovács Zoltán, az EMMI társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára Encsen, ahol a helyi szakemberek osztották meg a jó gyakorlatokat.

Encs város polgármestere, Bratu László beszámolt a kistérségben működő Gyerekesély program eddigi eredményeiről, és a magyar Máltai Szeretetszolgálat mellett az oda látogató államtitkárnak is köszönetet mondott, amiért két évtized után végre kiemelt figyelmet kapnak a hátrányos helyzetű fiatalok. Az Encsi kistérségben összesen 36 település polgármestere fogott össze a januárban indult programban. A helyi Gyerekesély projektben 80 tevékenységet vállaltak és valósítanak meg, 7 Közösségi Házat, és 3 Biztos Kezdet Gyerekházat működtetnek, amellyel 63 főt főállásban, 170 főt pedig megbízásos alapon foglalkoztatnak. Az intézményeket összesen 1600 fő látogatja.
Kovács Zoltán szerint ezek a projektek az alapoktól kezdve formálják a cigány lakosság mindennapjait, a kezdeti eredményeket pedig csak jó csapatmunkával lehet folytatni. Az államtitkár elengedhetetlennek tartja a helyi közösségek megerősítését, a kormány rugalmasságot és kereteket biztosít.

A Biztos Kezdet Gyerekházak hozzájárulnak a szülők sikeresebb munkaerő-piaci részvételéhez, hiányzó kompetenciáik megszerzéséhez. Encs polgármestere elmondta, hogy mindent megtesznek a projektek céljainak elérése érdekében, a kormánytól pedig a pályázatok folytonosságának biztosítását kérte. A kezdeményezés szerepet játszik a szülők motivációnak felébresztésében, ismereteik bővítésében, önálló életvitelük megerősítésében. Emellett a Biztos Kezdet Gyerekház mosási, tisztálkodási lehetőséget is biztosít azon családok számára, akik körülményeik miatt erre rászorulnak. A kormány jövőre összesen száz Gyerekházat tervez finanszírozni, ez körülbelül ezer milliárd forintot jelent majd a költségvetésben. A jövő ősztől kötelező három éves kortól történő óvodáztatás kiemelten fontos lesz a cigány lakosság szempontjából, mert ezeken a hátrányos helyzetű területeken már ez is későinek számít, mondta el az államtitkár, amivel a helyi szakemberek is egyetértettek. 

Forrás: http://www.kormany.hu/

 

Fiatalság-életcél

 

A MAI FIATALSÁG ÉLETCÉLJA  

Sok tinédzser ma komoly zsebpénz felett rendelkezik, gyakori, hogy szülők nélkül járnak el szórakozni, utazni, ezzel együtt jár, hogy egyre fiatalabban tesznek szert szexuális tapasztalatokra is. Közben pedig ezzel párhuzamosan megnőtt az iskolában eltöltött időszak, ugyanis tömegessé vált a felsőoktatás, így kitolódott a munkába állás, a házasodás és a gyermekvállalás ideje.

A szülőkkel egy fedél alatt élnek ugyan, de az önálló életvitel ma már tizenkét-tizenhárom éves korban kezdődik, és elhúzódik a harmincas évekre. Ez a folyamat Európa nyugati felén már a '60-as években elindult, amivel egyidejű volt a szórakoztatóipar kiépülése. Az egyre növekvő életszínvonalnak azért van jelentősége, mert lényegében ez a mai tini-kultúra mozgatórugója.

A növekvő életszínvonal halmazába bele kell sorolnunk azon családokat is, akik bár nem jó módúak, mégis igyekszenek gondoskodni gyermekeikről - társadalmi hovatartozástól függetlenül ez gyakran úgy történik, hogy az elfoglalt, sokat dolgozó szülők a lelkiismeret furdalás miatt egyfolytában pénzelik a fiatalokat.

Ez azt eredményezi, amire pár sorral feljebb is már utaltunk, hogy a fiatalok egyre inkább kénytelenek maguk felnőni. A fiatalok elhanyagoltságából fakadó problémákért pedig nem ők maguk felelősek elsősorban. A tanulókra már nem akkora gonddal ügyelnek az oktatási intézményekben sem. 

Forrás: http://www.nicelife.hu/cikkek/mertekletesseg/fiatalma.php 

 

Y generáció

Dr. Csernus: Az Y generáció is szenved

A divany.hu-n megjelent interjúban új könyvéről kérdezték, mely az Y generációval foglalkozik. Búskomor jelen, mely szinte megegyezik a Dante által leírt pokollal – Csernus Imre szerint tízből nyolc arcon nincs mosoly az utcán. Könyvében az Y-generáció (a mostani fiatal felnőttek) lelki dolgait vizsgálja, hogy milyen emberek azok, akik 10-20 év múlva az eltartó réteggé válnak. Hogyan tudnak feldolgozni bizonyos élethelyzeteket, miképp élik meg például egy barátjuk halálát. A pszichiáter szerint a mai huszonévesek elképesztő pajzsokkal rendelkeznek, kifelé egy magabiztos képet mutatnak, de a hozzáértőnek azonnal lejön, hogy ez csak máz, nincsenek összhangban a saját lelki dolgaikkal.

Csernus szerint a fiatalok túlságosan hagyják, hogy mások irányítsák őket, sok emberből hiányzik az önkontroll képessége. Ez megmutatkozik például abban, hogy rengeteg nőnél jelentkeznek nőgyógyászati betegségek – s ez mögött lelki okok állnak. A médiából sugárzott nőideálnak nehéz megfelelni, ez pedig szorongást kelt a nőkben, ami betegségekhez vezet. Ezek megelőzéséhez csupán hanyagolni kéne a mások által erőltetett képet.

A gyereknevelésről is kiderült pár „turpisság”. A szülők azzal, hogy a gyereküket a széltől is óvni próbálták, több kárt okoztak, mint hasznot. Az így nevelt gyerek ugyanis nem tud sikerélményeket szerezni fiatal korában, hiszen nem kell megdolgoznia semmiért. 

Forrás: http://www.ujnemzedek.hu/kivagy/209/Dr_Csernus_Az_Y_generacio_is_szenved_.html 

 

 

 

Új Nemzedék Központ

Salgótarján: újabb pontot kaptak a fiatalok

A helyi diákönkormányzat öt tagjával érkezünk a Klapka utcába a most megnyílt Kontakpont irodához. A Kittiből, két Martinból, Patrikból és Daniból álló csapatunk tagjai kissé izgatottak, hiszen úgy érzik, újra megmozdult valami a városban. Meglepő nyitottsággal és őszinteséggel válaszolnak kérdéseinkre.

„Egy-két kávézó és egy mozi, de nem lehet mindig ott ülni.” – válaszolják szinte egyszerre, amikor azt firtatjuk, hogy mit lehet suli után csinálni. Hamar kiderül: az már nagy segítség, hogy az új irodában olyan szabad tér van, amit felhasználhatnak arra, hogy megbeszéljenek dolgokat, vagy találkozzanak egymással. A diákönkormányzat tagjaiként rendszeresen szerveznek programokat, de azt mondják, sokszor elakadnak a folyamatok.  Remélik, itt majd bőven kaphatnak segítséget.

 Ebben a pillanatban szólnak, hogy kezdődik a megnyitó, úgyhogy felfüggesztjük beszélgetésünket. A teremben még elcsípünk egy rövid mondatot az iroda egyik munkatársától: „Gyertek srácok, üljetek le, ahova csak szeretnétek, ti vagytok a legfontosabbak.”

Forrás: http://www.ujnemzedek.hu/kontaktpontok/296/Salgotarjan_ujabb_jo_pontot_kaptak_a_fiatalok.html 

 

Iskolai Közösségi Szolgálat

  Segítő diákokPályázat az Iskolai Közösségi Szolgálat program megismertetésére

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet nyílt pályázatot hirdet az iskolai közösségi szolgálat programok széles társadalmi körben való megismertetése céljából.

A pályázat célja

Az iskolai közösségi szolgálat bevezetését és megvalósítását, illetve azok széles társadalmi körben való megismertetését elősegítő jó példákat bemutató pályaművek közzététele.

Pályázók köre

  • „A” kategória: Valamennyi magyarországi székhelyű középiskola tanulói jogviszonnyal rendelkező diákja(i), akik iskolai közösségi szolgálatot végeznek.
  • „B” kategória: Valamennyi magyarországi székhelyű középiskola koordináló pedagógusa, illetve osztályfőnöke.

Forrás: http://palyazatmenedzser.hu/2013/12/03/segito-diakok-iksz/?awt_l=G8gOs&awt_m=3fM152V4Ozz4mMk

 

 

 

Csillaghercegnő

 CsillaghercegnőPályázat régi karácsonyi szokások bemutatására általános iskolák számára

A pályázat célja

Különleges, régen elfeledett magyar karácsonyi- vagy a karácsony ünnepéhez köthető szokás bemutatása, ismertetése a szokást bemutató illusztrációval.

Pályázók köre

Magyarországi és határon túli magyar általános iskolai osztályok.

A pályázat részletei

Bemutatásra kerülhet minden olyan, napjainkban a köztudatban fel nem lelhető, vagy csak alig ismert szokás, amely a karácsonyi ünnepre való előkészülethez, magához az ünnephez, vagy annak lezárásához köthető.

A pályázati anyag terjedelme: Minimum 2.000, maximum 4.500 karakter szóközzel együtt.

Illusztrációk, képek technikája, mérete: A kreatív alkotások bármilyen technikával készülhetnek, A/4-méretű rajz- vagy kartonpapírra.

Forrás: http://palyazatmenedzser.hu/2013/11/24/csillaghercegno-palyazat/?awt_l=G8gOs&awt_m=3XdmEweEQjz4mMk 

 

 

6. oldal / 30

Játék

FacebookÓra